lördag 25 juni 2011

En alternativ jordgubbstårta med marängtäcke och mandel (kan tas bort)

Kärt barn har många namn. Kan det även gälla tårtor? Det var vår jordgubbstårta till midsommar men den kallas också pinocchiotårta, glömingetårta, mammas marängtårta.... Då är det inga jordgubbar med förstås.


Jordgubbstårta med marängtäcke

Sockerkaksbotten:
75 g margarin
2 dl florsocker
5 äggulor
1 3/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
4 msk mjölk

Marängtäcke:
5 äggvitor
2 dl socker
1 påse mandelspån (35 g)

Fyllning:
3-4 dl grädde
1 ask jordgubbar

Smörj ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna (30*40cm). Sätt ugnen på 175 grader.

Gör först marängen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa ner sockret och vispa ett par minuter till. Ställ åt sidan.

Gör nu sockerkaksbotten. Rör margarin och socker poröst. Vispa i äggulorna en i taget och sist mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner detta i smeten. Bred ut på bakplåtspappret.

Klicka nu ut marängsmeten över sockerkaksbotten. Strö mandelspånen över marängen.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Sockerkakan ska vara torr och marängen ska ha fått fin färg. Dra tårtan/bakplåtspappret från plåten och låt svalna på galler.

Låt svalna något och lossa tårtan från pappret. Skär kakan på mitten så du får två tårthalvor.

Vispa grädden hårt. Bre grädden över ena halvan. Strö ut jordgubbar över tårtan (det kan garneras runt tårtan med). Lägg på andra halvan.


4 kommentarer:

  1. Måste prova, ser jättegod ut. Ska den delas på längden SAS. eller på mitten och vikas dubbel så den blir hälften så stor ? Med vänlig hälsning,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Den är såååå god! Dela den på mitten, bred på grädde på ena halvan, strö över lite gubbar och sedan lägger du på den andra halvan uppepå. Den blir alltså hälften så stor som en långpanneform.
      Lycka till!

      Radera
  2. Din tårta ser väldigt god ut! /Lova, 7 år

    SvaraRadera