onsdag 27 april 2011

Läfsor/stekpannebröd

Detta var favoriterna när jag och mina syskon var små


Läfsor, 20 st

5 dl filmjölk
1 1/2 dl sirap
2 tsk mald fänkål
2 tsk mald anis
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 1/2 l rågsikt

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll över filmjölk och sirap.

Knåda och rulla till en rulle som delas i 20 bitar.

Kavla med kruskavel så de är ca 0,5-1 cm tjocka.

Stek dem i stekpanna utan något fett i pannan. Det räcker med ett par minuter per sida.

Mums de är lätta att göra inte så kletiga och såååååå ljuvliga! Ni som inte gillar söt smak så minska sirapsmängden. Jag älskar sött och dessa med smör och ost är att rekommendera!

tisdag 26 april 2011

Fyllda bröd - picknickbröd, passande till sallad eller buffébordet

Ett festligt bröd som är lätt att slänga ihop. En wow faktor på bordet. 



Fyllda bröd med mozzarella och salami

2 bröd

5 dl mjölk
50 g jäst
75 g smält margarin
2,5 tsk salt
2 msk honung
14 dl vetemjöl

Fyllning
100 g salami (jag använde kalkonsalami) Gjorde även en med kallrökt skinka
4 tunt skivade tomater
2 skivade mozzarellabollar
1/2 dl hackad färsk oregano
lite flingsalt att strö på

Värm mjölken fingervarmt och häll över jästen. Rör tills det är löst. Häll i resten av ingredienserna och knåda till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 40 minuter.

Dela degen i 2 lika stora delar. Kavla ut till en rektangel ca 0,5 cm hög. (Min blev lite större än en Ikea skärbräda (den mjuka)) Lägg på fyllningen och rulla ihop likt en rulltårta.

Forma en krans och tryck ihop ändarna. Låt jäsa under bakduk på en bakpappersklädd plåt i ca 20 minuter. 
Pensla med vatten och strö lite flingsalt på.

Grädda i nedre delen av ugnen i 250 grader. Sänk värmen till 200 trader efter ca 10 minuter och grädda då i ca 20 minuter till. Låt svalna under duk. 



Frossa i chokladbiskvier. Baka i långpanna!

Chokladbiskvi i långpanna (bakas i ugnsplåten)

Smörj ett bakplåtspapper som läggs på en ugnsplåt. Sätt ugnen på 200 grader.

8 äggvitor
4 dl socker
400 g malda mandlar

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner socker och mandeln. 
Bred ut över bakplåtspappret och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Vispa under tiden ihop krämen.
300 g margarin / smör (ex hälften av vardera)
4 dl florsocker
4 äggulor
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Bred detta över botten då den svalnat

Smält 250 g mörk choklad och blanda i 3 msk olja. Pensla ut detta på toppen av kakan. 

Då chokladen börjar stelna skär då kakan i lagom stora bitar.

Chokladbollar med lakrits

Mums mums för chokladbollar. Kryddat med lakritspulver så passar det även finsmakarna.


100 g margarin
1,5 dl florsocker
2 msk kakao
2,5 - 3 tsk lakritspulver
1 tsk vaniljsocker
4 dl havregryn
3 tsk vatten eller kallt kaffe (eller blandat)
0,5 dl kokos

Blanda alla ingredienser och rulla chokladbollar.

Rulla i ex kokos eller pärlsocker eller kanske kan lakritsströssel passa?


Ekologiskt lakritspulver från www.ecoefashion.com

fredag 15 april 2011

Lakritsdrömmar flipp eller flopp? Panelen säger FLIPPPPP!!!

Efter att ha blandat i lakrits i olika bakverk så får jag nog säga att det är en spännande smak i det mesta. Flera som ej gillar lakrits har ändå gillat bakverken. Jag tar dock bara i såpass att man anar smaken. Denna bakomgång bakade jag lakritsdrömmar och lakritsmuffins med chokladbitar. Gott gott!



Lakritsdrömmar, 36 st

100 g margarin
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja (raps använder jag)
1 tsk hjorthornssalt
4 dl vetemjöl
3 tsk lakritspulver (ekologiskt lakritspulver fr Italien, köp på ecoefashion.com eller chokladprovning.net)

Tag fram 2 plåtar och täck med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 150 g.

Blanda hjorthornssalt, vetemjöl och lakrits i en skål.

Rör margarin, socker och vaniljsocker smidigt. Till sätt oljan lite i sänder.

Rör ner de mjölblandningen.

Dela degen i 4 bitar. Varje bit räcker till 9 kakor. Gör små bollar och lägg på plåten.

Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. (Prövade även att grädda 175 grader i 20 minuter då blir de lite mörkare i färgen)



Lakritsmuffins med chokladbitar, 13-14 st

4 dl vetemjöl special
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1/2 tsk mellangrovt havssalt
2 dl socker
3 tsk lakritspulver (ekologiskt lakritspulver fr Italien, köp på ecoefashion.com eller chokladprovning.net)
100 g grovhackad choklad (kakaohalt runt 50%)
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja (raps använder jag)

Sätt 12 muffinsformar i en muffinsplåt. Brukar räcka till en extra muffins som jag gräddar i dubbla formar bredvid. Sätt ugnen på 200 grader. 

Blanda alla torra ingredienser.

Vispa ägg, mjöl och olja i en skål.

Häll i de torra ingredienserna och vispa.

Häll upp i 13 formar (blir ca 25% av formen kvar).

Grädda mitt i ugnen i ca 18-20 min.

torsdag 14 april 2011

Världens bästa godaste ljuvligaste morotskaka

Detta recept är det enda man behöver och kakan är så god att det helt plötsligt är överflödigt att beställa en morotskaka på fiket för de är inte lika goda.... Enligt mitt tycke:-) Men den gör succéeeeee!


3 ägg
2 1/2 dl socker
1 dl olja (raps använder jag)
4 dl finrivna morötter
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker

Glasyr
120 g phiadelphiaost
40 g margarin
3 dl florsocker

Smöra och bröa en rund form med avtagbar kant. Sätt ugnen på 175 grader.

Riv morötterna fint. Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel och vaniljsocker i en skål.

Vispa ägg och socker pösigt.

Rör ner olja och morötterna.

Rör ner de torra ingredienserna.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

Gör glasyren under tiden. Vispa ihop alla ingredienser och bred på kakan då den svalnat.




måndag 11 april 2011

Semlor, rulltårta med lakritskräm, budapestlängd

God fika!

Att ha semlebullar i frysen är kanon! Bara att ta upp rätt antal, tina, vispa grädde och fixa mandelmassan.  Det är alltid en succé (konstigt annars:-)

Rulltårta görs på ett nafs och jag har en tendens att alltid få äggvitor över vilket gör att det blir en budapestlängd då och då. Går ganska fort och är inte svårt alls!  Tillsammans, mums!



Budapestlängd

6 äggvitor
3 dl strösocker
50 g marsanpulver
100 g finhackade hasselnötter

Fyllning:
3 dl vispgrädde
färska bär efter eget tycke och smak (på bilden blåbär, kan även ha en burk mandarinklyftor, hallon)

Choklad att ringla över

Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör i sockret och vispa under tiden. Blanda nötter och marsanpulver och häll i detta.

Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper på en långpanna och grädda mitt i ugnen ca 15 min i 175 grader.

Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper och dra av det andra pappret. Låt svalna under långpannan.

Vispa grädden till fyllningen, ni kan hälla i lite florsocker om ni vill ha det lite sötare, häll i bär/frukten och bred ut över kakan. Rulla ihop till en rulle.

Smält choklad och ringla över längden.


Rulltårta med lakrits i repris

3 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Krämen
150 g smör el marg
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula
3 tsk lakritspulver (smaka av själva hur stark lakritssmak ni vill ha. Jag gillar när man bara anar smaken)

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda övriga ingredienser och sikta ner i smeten. Rör försiktigt.

Tag en slickepott och smeta ut smeten över bakplåtspappret. Jag brukar lämna ett par cm åt alla håll.

Grädda i max 5 minuter i mitten av ugnen. Stå och vakta för det går fort!!!

Strö socker över ett bakplåtspapper och stjälp upp kakan på detta. Drag av det gamla bakplåtspappret och låt svalna.

Gör krämen:
Rör smör och socker poröst och tillsätt resten av ingredienserna. Bred på kakan och rulla ihop den. Låt den stå en stund innan servering. Den är nästan ännu godare dagen efter det och dagen efter det:-)

fredag 1 april 2011

Sockerkaka med lakrits, gott!

Då fortsätter lakritsbaket. Gjorde en favorit i repris med drömtårtan med lakritskräm. Den är mums! Men idag blir det recept på sockerkaka med lakrits och citron.


50 g margarin
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk lakritspulver (jag använder ekologiskt lakritspulver från Kalabrien, Italien)
några tsk citronsaft (efter smak)
1 dl mjölk

Smörj och bröa en form.

Smält margarinet och ställ det åt sidan så det får svalna.

Blanda alla torra ingredienser i en skål.

Vispa ägg och socker poröst i en annan skål. Tillsätt mjölk och margarin. Rör försiktigt ner de torra ingredienserna. Sikta gärna.

Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min i 175 grader.

Enkelt att göra men mycket gott!