onsdag 27 februari 2013

30-minuters tekakor, grova

Grova snabba tekakor. Fluffiga är de inte men matiga och goda. Om jag hade haft lite mer tid så hade jag låtit de jäsa ordentligt men i brist på tid så är det ett kanonrecept!
Dessa gjorde jag till en god grön ärtsoppa så där mitt i veckan efter jobbet:)


Grova snabba tekakor, 16 st

50 gram jäst
50 gram smält smör/margarin
5 dl mjölk
3 dl havregryn
1 tsk salt
1 msk flytande honung
0.5 dl linfrö
2 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl

Häll 3 dl havregryn i en bunke och häll över 3 dl av mjölken. Låt stå. Smula jästen i en annan bunke. Smält smöret och tillsätt resten av mjölken. Häll över jästen och rör tills jästen har lösts upp.
Tillsätt salt, honung, linfrö, grahamsmjöl och rör ner havregrynsblandningen.
Arbeta sist i vetemjölet så det blir en smidig deg.

Om ni har tid så låt jäsa under bakduk i ca 30 min annars så gör ni 16 tekakor och lägger på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk under tiden ni väntar på ugnen. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler.


måndag 25 februari 2013

Brownie med noblesskräm

En kraftfull och underbar kladdkaka eller som jag serverat här som ett litet tilltugg.


Brownie med chokladkräm, 20 stora eller många små

Botten:
200 gram smör/margarin
100 gram mörk choklad (Guido Castagnas 76% Ghana)
1 msk starkt kallt kaffe
4 dl strösocker
2.5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 ägg
1 dl mandelflarn alt hackad mandel

Noblesskräm:
150 gram nobless (eller annan god choklad)
100 gram rumsvarmt smör/margarin
1.5 dl florsocker
2 msk starkt kallt kaffe
2 msk kakao


Botten:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och häll i den hackade chokladen, kaffet och sockret. Tag av från plattan och rör i ett par minuter tills chokladen har lösts upp. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Häll i smörblandningen i skålen med mjölet och vispa. Rör i äggen och vänd i mandeln.
Häll smeten i en form (ca 32x22 cm) med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
Låt kakan svalna i formen.

Nu gör vi noblesskrämen. Smält chokladen (jag brukar smälta i micron med en omrörning efter halva tiden, 60-90 sek totalt, vakta det om ni ej är vana) och rör ner smör och florsocker. Ni får röra ordentligt så smöret löses upp (jag micrade även lite av smöret). Rör sist i kaffe och kakao. Bred ut över kakan och låt stå någon timme innan servering.

Denna kaka är supergod i många dagar efteråt!

Servera med grädde, glass eller skär kakan i mumsbitar och servera dem som tilltugg.

Ajakakor

Spröda goda kakor med mörk lyxig italiensk choklad, mums!



Ajakakor, 25 st

200 gram rumsvarmt smör/margarin
1 dl florsocker
2.5 tsk vaniljsocker
3.5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl

Till dekoration 50-100 gram smält mörk choklad (jag använde Guido Castagnas 61%)

Sätt ugnen på 175 grader.
Knåda samman alla ingredienser och spritsa eller gör bollar och tryck ut dem (som jag...) på ett bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. 
Gör 50 st så blir det 25 st då du lagt en klick smält choklad emellan och tryckt ihop dem 2 och 2.

fredag 1 februari 2013

Chokladcupcakes



Chokladcupcakes 14-16 st

125 gram mörk choklad
90 gram rumsvarmt smör
3 dl farinsocker
2 ägg
2 dl mjölk
2 krm vaniljpulver
2.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0.5 tsk bikarbonat
4 smulade smaskiga kakor
1 krm mellangrovt havssalt

Frostning
125 gram rumsvarmt smör
300 gram siktat florsocker
2 krm vaniljpulver
0.5 dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader.
Förbered muffinsformarna.
Smält chokladen i micro el över vattenbad (jag kör 2x1 minut i micron och rör emellan.
Vispa smör och farinsocker. Tillsätt äggen. Häll i chokladen och mjölken. Sikta i alla torra ingredienser. Rör sist i de krossade kakorna och saltet. Häll i formarna och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.

Låt svalna.

Vispa smör och florsocker. Tillsätt vanilj och mjölk. Tillsätt kakao för en riktig chokladbomb...
Spritsa på. Resten av smörkrämen la jag mellan havrekakor.



Brödbullar med solrosfrön och gojibär



Brödbullar med solrosfrön och gojibär, 16 st

50 gram jäst
5 dl ljummen mjölk (37 grader)
250 gram kesella (1 burk)
1.5 tsk salt
0.5 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl gojibär (går att byta till russin)
6 dl grahamsmjöl
8.5 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll lite mjölk på och rör tills jästen löst sig och häll sedan i resten av mjölken. Rör i kesella, salt, frön, bär och grahamsmjölet. Rör sist i vetemjölet. Knåda till en smidig deg. Spara en halv dl vetemjöl att strö uppe på degen under jäsningen. Degen ska vara lite kletig.
Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Ta upp degen på bordet och dela i 2 bitar. Knåda degen och dela i 8 bitar per degklump (totalt 16 bullar). Lägg bullarna på en bakpappersbeklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Chokladbiskvier med blåbär-ja det är supergott!!!

Jag trodde nog inte att blåbär och mörk choklad skulle bli så bra ihop men herre jösses vilka goda biskvier! Pröva detta! När jag gör beskvier blir mina bottnar alltid ganska platta och tråkiga. Någon som vet hur jag blir av med mitt problem? Jag ska nog göra dem mindre med...




Chokladbiskvier med blåbär, 20 st (25-30 om man vill göra mindre)

Botten:
250 gram riven mandelmassa
2 äggvitor
1.5 dl strösocker

Smörkräm:
200 gram smör
1.5 dl florsocker
3 stora tsk vaniljsocker
3 äggulor
2 dl frysta och tinade blåbär

Garnering:
ca 200 gram mörk choklad
0.5 msk rapsolja

Sätt ugnen på 180 grader.

Riv mandelmassan. Vispa äggvitorna och tillsätt sockret. Vispa sist i mandelmassan. Klicka ut dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 12-14 minuter. Låt dem svalna.

Smält chokladen. I micro eller vattenbad. Häll i oljan och rör. Låt skålen stå och svalna.




Nu gör vi smörkrämen. Alla ingredienser måste vara rumstempererade! Micra blåbären försiktigt om de fortfarande är kalla. Vispa smör med florsocker. När det är krämigt och bra så vispa ner vaniljsocker och äggulorna. Rör i blåbären för hand. Det är lite arbete att arbeta ut blåbären ordentligt men ha lite tålamod:) 

Bred ut krämen på bottnarna och pensla på chokladen. Låt stelna och njut av dessa underbara bakverk!!!


Blåbärsmaränger

Idag blir det marängsviss med blåbärsmaränger till fredagsmyset. Lätt att göra och det passar så bra med blåbär i! Tyvärr är jag för bra på att röra så de blir sällan marmorerade och fina när jag bakar....



Blåbärsmaränger, 18-20 st

3 äggvitor
2 dl strösocker
0.75 dl frysta och tinade blåbär

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa hela tiden. Vänd sist i de tinade blåbären och dess saft. Gör inte som jag och rör för mycket för då blir de bara ljusblå istället för fina marmorerade:) De smakar dock lika gott.

Grädda i mitten av ugnen i ca 2-2.5 timmar. Jag tog ut mina efter 2 timmar men man kan behöva 2.5 timmar beroende på ugn. Håll koll!


Mellangrov limpa med morot och lite frön

En kanongod och lättbakad limpa, eller det blir faktiskt två limpor. Jag varnar dock för att de är så goda att de riskerar att ta slut fort... Jag gillar att det är lite frön i. Ta det ni har hemma eller låt bli om ni inte gillar det alls.



Mellangrov limpa, 2 st

50 gram jäst
6 dl vatten
2 rivna morötter
0.5 dl mörk sirap
3 msk rapsolja
2 tsk salt
1 dl solrosfrön
0.5 dl linfrön
8 dl rågsikt
8 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Lös upp med lite vatten (jag använde kallt vatten). Tillsätt därefter resten av vattnet, morötterna, sirap, olja, salt, fröna och rågsikten.
Knåda sist i mjölet. Ta lite åt gången. Jag sparade lite av vetemjölet och strödde på limporna.
Dela degen i två bitar och forma till limpor som ni lägger på en bakpappersklädd plåt. Mina limpor la jag längs långsidan på plåten. Strö lite av mjölet uppepå.

Låt jäsa under duk i ca 30 min. Sätt in bröden i en kall ugn. Sätt 200 grader och låt grädda mitt i ugnen i ca 45-50 minuter, tills bröden fått fin färg. Jag tar alltid en sticka och kollar så de ej är klibbiga inuti.

Låt svalna på galler under bakduk.