måndag 11 november 2013

Julbrownie med kanel- och apelsintryffel

En kompakt och maffig brownie som räcker till många! Servera med vispad grädde.

Julbrownie

250 g smör/margarin
250 g mörk choklad (gärna Guido Castagnas 76%)
2.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver eller frön från 1 vaniljstång
4 ägg
2 dl socker
0.75 dl sirap
2 krm havssalt

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form ca 26 cm i diameter eller 25x30 cm form med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull. Häll i den hackade chokladen, tag från plattan och låt smälta ihop. Blanda vetemjöl, kakao, kanel och vaniljpulver i en skål och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker i en skål. Rör ner chokladblandningen, sirap och salt. Sikta sist i mjölblandningen. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 18-20 minuter.

Kanel och apelsintryffel
1 dl vispgrädde
Ca 0.5 dl pressad apelsin/en halv apelsin
1 tsk kanel
200 g mörk choklad
25 g smör

Koka upp grädde, apelsin och kanel. Ta kastrullen från plattan och rör i choklad och smör. Rör till en slät kräm och låt svalna lite innan den breds över brownien.

Pannacotta med pepparkaka

En dessert med smak av jul. Dessutom är det lite grädde och mycket turkisk yoghurt så det låter väl ganska nyttigt för en dessert... Riktigt smaskigt!


Pannacotta med smak av jul, 4 port

1 gelatinblad
1 dl grädde
0.5 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver (alt 1 vaniljstång utskrapad)
1.5 dl florsocker
4 dl turkisk yoghurt

Lägg gelatinbladet i blöt i ca 5 minuter.
Koka upp grädde, kanel och vanilj. Ställ åt sidan och rör ner det urkramade gelatinbladet.
Rör ner socker och turkisk yoghurt. Häll i 4 skålar och ställ kallt i minst 3-4 timmar. 
Jag valde att krossa pepparkakor som garnering.

söndag 3 november 2013

Chokladkräm med hallon

Chokladkräm med hallon
3 dl grädde
300 g mörk choklad (kvalitetschoklad ex Guido Castagna)
1 äggula
1.5 msk smör
3 tsk vaniljsocker
Lite vatten
0.5 dl mosade hallon

Kanel att strö uppepå och garnera desserten med
En klick grädde

Värm grädden och låt sjuda någon minut. Tag av kastrullen från plattan och tillsätt chokladen (hackad) och rör tills det är en kräm. Sätt den snabbt på plattan igen om det inte löses. Rör i äggulan och smöret. Rör ev i lite vatten om ni ser att det blir konstig el grynig konsistens. Rör rör rör... Rör sist i vaniljsocker och hallonmoset. Häll upp i 4-6 formar och ställ kallt ett par timmar. Vid servering kan man strö lite kanel, lakritspulver eller lite färska hallon på. Klicka gärna lite grädde på.
Njut!

Äppelmousse-kanongod fyllning till tårta/bakverk

Äppelmousse-kanongod fyllning till tårta/bakverk

2 dl grädde
2 dl äppelmos
0.5 dl marsanpulver

Vispa grädde. Rör ner äppelmos och marsanpulver. Låt stå någon timme i kylen och sedan är det klart att användas.

Hemmagjort knäckebröd, 1a försöket

Tänk att det är så enkelt att göra knäckebröd. Du bestämmer dessutom själv vilka frön du ska ha i och på, perfekt!



Knäckebröd, 1 full plåt

2 dl fullkorn dinkelmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl linfrö
0.5 tsk havssalt
0,5 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

salt och frö att strö uppepå

Sätt ugnen på 150 grader. 
Blanda alla torra ingredienser. Rör i olja och vatten. Bred ut detta på en bakplåtspappersklädd plåt. Jag bredde så det täckte nästan hela bakplåtspappret. Sporrada/skär rutor så gott det går. Strö lite flingsalt och frö på och grädda mitt i ugnen i ca 45-60 minuter (eller tills det verkar knaprigt och fint).

Kalljästa frallor, lite grovt iallafall

Supergoda frallor. En vardagslyx att kunna äta nybakt snabbt på morgonen.

Kalljästa frallor, 10 st

25 g jäst
5 dl kallt vatten
1,5 tsk salt
1,5 msk mörk sirap
1 dl havregryn
2,5 dl fullkorn dinkelmjöl
6,5 dl vetemjöl

Smula jästen och lös med vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och rör runt. Det är klibbigt. Sätt på plastfolie på bunken och låt jäsa i kylen över natten.
Sätt ugnen på 200 grader på morgonen. Klä en plåt med bakplåtspapper och strö havregryn på plåt och uppepå frallorna som du klickar ut i 10 st klumpar. Jag strödde även lite pumpafrön på. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter och låt sedan svalna på galler.
Njut!