torsdag 6 februari 2014

Semlor, släta bullar

Goda släta bullar. Goda som de är men hur goda är inte semlor då... Tillsätt mycket mandelmassa och grädde och tata, färdigt.

Släta bullar, 32 st

50 gram jäst
6 dl ekomjölk
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
4 tsk nymortlade kardemummakärnor
1 ekoägg
1 rivet rött ekoäpple med skal
150 g rumsvarmt smör
16-17 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smula jästen i en bunke. Lös upp med lite kall mjölk. Tillsätt resterande mjölk ljummen. Tillsätt övriga ingredienser men börja med ca 1 liter mjöl och häll i resten pö om pö. Arbeta till en smidig deg. Strö lite mjöl över, täck med en jäs duk och låt jäsa i ca 45 minuter.
Dela degen i 4 delar och gör varje del till 8 bullar. Knåda så lite som möjligt. Jag delade bara i bitar och la på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa igen i ca 30 minuter
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 7-8 minuter.


För att det ska bli semlor så brukar jag ta köpt mandelmassa och värma med lite mjölk tills det blir löst. Tillsätt ev lite marsanpulver och lägg ett lager. På med vispad grädde, locket och sikta lite florsocker på toppen. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar