tisdag 8 april 2014

Whiskymousse med popcorn, popart?

Popart? 

En ljuvlig dessert men bara för den som gillar kraftig chokladsmak. En ren och enkel dessert med lite socker. Sockret i desserten är bara lite från chokladen och det som är i popcornen.



Whiskymousse med popcorn, popart?, 4 port eller många skedar vid små desserter

125 g smält mörk choklad av hög kvalitet och kakaohalt, ex Kallaris 85% eller Guido Castagnas 76%
3 ekologiska ägg
15-25 g hackad mörk choklad av samma märke som ovan
1.5-2 msk whiskey

Dekoration

Karamelliserade popcorn, macchiato och whiskysmak från Joe´s & Sephs

Smält chokladen i en skål (jag kör 2x1 minut i micron och rör emellan). Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör i gulorna i den smälta chokladen som fortfarande är varm. Rör i whiskyn. Vänd ner äggvitan i chokladen. Rör sist i den hackade chokladen. Häll i glas och låt stå i rumstemperatur i några timmar. 

Denna är lika god dagen efter och dagen efter det. Dekorera precis innan servering. Man kan även klicka på en klick grädde för att dämpa chokladsmaken.



tisdag 1 april 2014

Chokladkaka med rom



Chokladkaka med rom

100 g smör
200 g mörk choklad ( ex Guido Castagnas 76%)
2 ägg
1.5 dl socker
1 nypa havssalt
2 msk rom
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Smält smöret och häll i chokladen hackad. Rör till en jämn smet. Häll ägg och socker i en skål och vispa. Rör i chokladblandningen. Tillsätt resten av ingredienserna och häll i en smord och bröad liten form. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Låt svalna i ca 30 minuter innan kakan stjälps upp. Låt svalna.




Glasyr
1-2 msk snabbkaffepulver
0.75 msk vatten
50 g smör
100 g choklad
1-2 msk rom

Rör ut kaffepulvret med vattnet i en kastrull. Lägg i smör och choklad och smält på låg värme. Tillsätt romen och ringla över kakan.