måndag 27 juli 2015

Tårta till barnkalaset

En fin och god fjärilstårta. Jag gillar att göra allt men man kan ju göra en enkel variant med och köpa tårtbotten, sylt och använda marsan. Bara fantasin sätter gränser:)



Tårtbotten
2 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0.5 dl kokhett vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Bröa och smöra en rund form med avtagbar botten.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Rör först ner vattnet i äggsmeten och sikta sedan i mjölet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.

Vaniljkräm
2 dl mjölk
2 msk socker
2 msk majsstärkelse
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker

Vispa ihop allt utom vaniljsocker. Värm på svag värme och vispa hela tiden till den tjocknar och det gör den med besked då det händer. Tag av från plattan, rör i vaniljsocker och låt svalna innan du brer ett lager på tårtan. Dela tårtan så du får ett lock och ha krämen emellan.

Alt marsankräm

Lägg 3 msk hallonsylt på locket och här brukar jag täcka tårtan och låta den stå i kylen över natten så den får stå till sig. Dagen efter skär jag tårtan så det blir 2 halvmånar, brer lite mer sylt och grädde på en halva, lägger på den andra halvmånen och täcker med grädde. Nu är det bara att dekorera.

Nattjästa frallor

Nattjästa frallor är lätta att göra. Ni slipper knåda och vänta på bröden. Rör ihop på kvällen, låt stå övertäckt över natten och klicka ut dem på morgonen och grädda dem direkt. Lätt som en plätt. Det ska vara en liter mjöl men jag varierar mjölet och testar mig fram. Lite russin och valnötter är gott att röra i. Vete eller rågkross för att få lite tuggmotstånd. Ha receptet som bas och ta det ni har hemma.

Nattjästa frallor, 10-12 st

10-12 g jäst (1/4 dels paket)
5 dl vatten
1.5 tsk salt
0.5-1 msk honung
1 dl vete- eller rågkross
1 dl vetekli
5 dl vetemjöl special (vanligt går bra)
4 dl rågsikt

(Ni kan ta bort kli och kross samt honung om ni ej har det hemma utan ta då totalt 1 liter mjöl)

Rör ut jäst med en dl vatten. Rör i resten av ingredienserna. Täck bunken med lock eller plast och låt stå över natten.
På morgonen: Sätt ugnen på 200 grader (varmluft går bra). Strö havregryn eller lite mjöl på ett bakplåtspapper. Klicka ut 10-12 frallor på plåten. Strö över valfria frön, havregryn eller lite mjöl och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler. Njut! Dessa går finfint att frysa.

Citronkaka, utgå från en god sockerkaka

Då så har jag en massa eko citroner och för att använda dem så är det ju alltid gott med en vanlig sockerkaka smaksatt med citron. I de fallen då bara citronsaft behövs så brukar jag riva och frysa skalet till en annan gång. Bra tips så man inte behöver slänga "halva" frukten.

Citronkaka

100 g smör
1.5 dl socker
2 stora ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 citroner (skal av 2 och saft av 1.5-2, smaka av)
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa (jag använde kokos) en sockerkaksform.
Börja med att vispa smör och socker. Vispa i ett ägg åt gången. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och sikta i det. Vispa i citron och mjölk och häll upp i formen. Lite beroende på form så ska kakan gräddas i 40 minuter men börja passa minst 5 min innan. Ta ut då stickan är torr. Låt svalna i formen några minuter innan den stjälps upp.