måndag 24 april 2017

Nougatmousse, en succe där söt nougat möter lite sälta

Gardinis prisbelönta nougat med salt inbäddad i mörk choklad blev basen i helgens mousse. Agnes 3 år kom och frågade om hon kunde få det imorgon med. Försvinnande gott alltså. Mousse är lätt att slänga ihop och uppskattat av de flesta. Räcker om de får stå svalt i ett par timmar innan servering alternativt kan de förberedas redan dagen innan. Välj själv. Denna goda nougat finns på beriksson.net men kan med fantasi ersättas av annat såklart.



Chokladmousse till 4-6 personer (4 om ni vill ha mycket)

100 g nougat
1 äggula
2.5 dl lätt vispad grädde

Smält nougaten i micro eller vattenbad. Jag brukar bryta nougaten i bitar och micra 1 minut, rör om och micra 30 sek till vid behov. Ställ åt sidan.

Knäck ett ägg och separera gulan från vitan. Vitan kan sparas till om ni ex ska göra pannkakor, paj, maränger el liknande. Lägg äggulan i en separat skål och ställ åt sidan.

Vispa grädden lätt. Den ska bara tjockna till.

Ta fram skålar eller glas som ni vill servera i.

Vänd försiktigt i äggulan i nougaten, vänd i en tredjedel av grädden. Inga hastiga rörelser i en mousse, den behöver kärlek:) Häll i moussen i resterade grädde och vänd till ni har en härlig mousse. I nougaten som jag använde finns det havssalt i. Om ni har valt en nougat utan salt kan ni strö i lite havssalt efter smak men var försiktig.

Låt stå kallt i ett par timmar eller över natten. Täck dock moussen med plastfolie.

Dekorera vid servering. Ex hackade salta mandlar eller färska hallon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar